Haku

Oma Plan

Plan

|

11.10. juhlitaan maailman tyttöjä


11. lokakuuta 2012 on Planille historiallinen päivämäärä: silloin vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä tyttöjen päivää. YK hyväksyi päivän vieton Planin vaikuttamistyön ansiosta.

Päivä kiinnittää maailmanlaajuista huomiota tyttöjen asemaan ja oikeuksiin, sillä tytöt kohtaavat edelleen kaikkialla maailmassa syrjintää ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Tule mukaan juhlapäivän viettoon ja seuraa Planin tapahtumia!

Tytöt ansaitsevat oman päivänsä

Tytöt ansaitsevat oman päivänsä, koska heidän tarpeensa ja haasteensa ovat ainutlaatuisia ja siten erilaisia kuin naisilla. Yhä edelleen tyttöjen erityisongelmia ovat

  • lapsi- ja pakkoavioliitot
  • teiniraskaudet ja -synnytykset
  • kouluväkivalta.

Tyttöjen aseman, terveyden ja koulutuksen parantaminen on tutkitusti yksi parhaista keinoista taistella köyhyyttä vastaan. Tyttöjen lisäksi siitä hyötyvät heidän lapsensa, yhteisönsä ja koko yhteiskunta.

Kansainvälinen tyttöjen päivä tarjoaa tilaisuuden korostaa haasteiden ja ongelmien lisäksi tyttöjen oikeuksia ja vahvuuksia. Se kannustaa toimintaan maailman tyttöjen hyväksi.

YK:n yleiskokous päätti tyttöjen päivästä joulukuussa 2011.

Alkujaan ajatus tyttöjen omasta päivästä syntyi Planin tyttötoiminnassa, ja se oli yksi Planin Koska olen tyttö -kampanjan tavoitteista. YK:ssa aloitetta ajoi Kanadan hallitus.
 

Tutustu uuteen Koska olen tyttö -raporttiin

Plan julkistaa 11.10. vuoden 2012 Koska olen tyttö -kampanjan raportin, joka tarkastelee tyttöjen koulutuksen edellytyksiä, esteitä ja vaikutuksia. Raportti on ainoa maailmanlaajuinen tyttöjen asemaa käsittelevä käsikirja, joka kartoittaa tilastoilla, haastatteluilla ja yhteiskunnallisilla analyyseilla tyttöjen tilaa. Se osoittaa, että edistämällä tyttöjen oikeuksia ja laadukasta koulutusta voimme katkaista köyhyyden kierteen ja muuttaa kehitysmaiden tulevaisuuden suunnan. Raportti on ladattavissa Planin verkkosivuilta.

Katso suorana lähetyksenä nähtävä TV-gaala Plan-ilta lapselle MTV3-kanavalta 11.10. klo 20.00

Ohjelma juhlistaa paitsi kansainvälistä tyttöjen päivää myös Planin 75-vuotista työtä maailman lasten hyväksi. Juhlaohjelmassa esiintyy upea joukko artisteja, mm. Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, PMMP ja Mariska sekä Diandra Flores. Musiikkiesitysten välissä nähdään koskettavia dokumentteja, joissa suomalainen luokanopettaja Laura Laurila matkustaa Mosambikiin tapaamaan uutta kummilastaan yhdessä Raakel ja Nicke Lignellin kanssa. Ohjelmassa etsitään uusia Plan-kummeja. Illan juontaa Jenni Pääskysaari.

Lue lisää TV-gaalasta

Seuraa verkossa maailmanlaajuista kampanjaa ja juhlintaa

Tyttöjen päivä näkyy eri puolilla maailmaa kaikissa Planin 69 toimintamaassa. Voit seurata juhlapäivän valmisteluita ja tapahtumia kätevimmin Planin Facebook-ryhmien (Plan Suomi ja Koska olen tyttö) kautta: päivitämme syys- ja lokakuun ajan kiinnostavaa tietoa ja kuvia aiheesta. Itse juhlapäivänä 11.10. muun muassa New Yorkissa järjestetään näyttävä tapahtuma, jota voi seurata suorana verkossa.

Nosta kätesi tyttöjen puolesta

Kansainvälinen Plan kerää eri puolilta maailmaa valokuvia, joissa ihmiset nostavat kätensä ilmaan osoituksena siitä, että he tukevat tyttöjen laadukasta koulutusta. Tavoitteena on kerätä miljoonia kuvia. Kuvaa itsesi, perheesi, ystäväsi tai työporukkasi kädet ilmassa ja lähetä kuva osoitteeseen toimitus@plan.fi. Kuvista kootaan muun muassa kollaasi, jota käytetään tyttöjen päivän juhlallisuuksissa.